Bilkjøring, holdninger og trafikksikkerhet (Anne Beth Mål Arntzen)

Bilkjøring, holdninger og trafikksikkerhet

Tusen takk for alle fine tilbakemeldinger, klapp på skulderen og delinger på facebook. Vi i gang - men vi har en lang vei å gå. Mitt engajement har vist seg å engasjere videre, trøst deg med det - jeg har ikke tenkt å gi meg! Å formulere de rette ordene som sammen skaper engasjerende uttalelser - det ser ut til å være min greie. For meg er tilbakemeldingene gull verd, dere gir meg pågangsmot og minner meg på at vi kan klare dette sammen - om vi bare ikke gir oss!

Med all respekt for de brødrene og søstrene som ikke er her lengre og med all mulig omtanke og kjærlighet til de som står igjen - la oss styrke samholdet i bygda - la oss endre holdningene til denne livsfarlige kjørekulturen!


 

Engasjement

Det er ikke noe som gleder meg mer enn å se bygdefolket engasjerte i kjørekultur. Søndag ettermiddag blusser det opp igjen på sosiale medier, jeg skrev selv en status og senere skrev jeg en kommentar så lang, at jeg innså at det ville være mer gunstig å fortsette her. Først og fremst så vil jeg si at denne saken engasjerer meg dypt, det har blitt en av mine "hjertesaker" - fordi det er så forbannet viktig! I går kveld skrev jeg selv et innlegg på facebook, det samme gjorde jeg den 18 november. Jeg skal blant annet bruke disse to innleggene til å fremme dybden og kompleksiteten i bygdas kjørekultur. Som jeg skrev i nevnte kommentar, så nytter det ikke å skylde på hjemmet eller det manglende politiet - dette er større og mer avansert enn som så. Jeg er stolt av å være kvindøl, men enkelte sider ved bygdesamfunnet skjems jeg virkelig over. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg lar meg engasjere slik som jeg gjør. Det jeg vet, er at dette gjør meg trist og forbannet på en og samme tid. Jeg har ikke mistet en av "mine" i trafikken, men jeg har stått på sidelinjen både som storesøster, bestevenninne, medmenneske og medtrafikant - og sett hvor små marginene er. Jeg har sett fortvilelsen og sorgen, jeg har deltatt i vanskelige og vonde samtaler, jeg har grått og jeg har følt fortvilelsen på kroppen. Jeg har vært - og er fortsatt livredd for min lillebror. Han er noe av det kjæreste jeg har, og han vil jeg ikke miste for noe i verden. Han synes nok jeg maser, alle de gangene jeg har sent en melding eller ringt, for å forsikre meg om a det ikke var ham denne gangen heller. Slik er det ikke for alle, vi mangler mange gode og snille storebrødre og lillebrødre. Som det ble nevnt i en facebook tråd i går, så hjelper det ikke så mye hva mor og far måtte mene og ønske for den håpefulle. Likevel håper jeg inderlig at alle foreldre der ute lærer barna om trafikksikkerhet og det å respektere kjøretøy og medtrafikanter. Min lillebror kommer fra et hjem der vi har nulltoleranse for fyllekjøring. Fra vi var små, lærte vi at selen skulle på og farten skulle holdes. Hver gang vi skulle ut å kjøre kunne vi være sikre på å høre at "nå kjøre du fint". Hvis han en gang tar et idiotisk valg, så skal det iallefall ikke stå på verdiene hjemmefra. Noen lærer uheldigvis på den harde måten, dessverre tar ikke alle samme lærdom! Så hvorfor drar jeg lillebror inn i dette? Jeg vet at han ikke liker at jeg skriver om ham på nettet, men du får ha meg unnskyldt denne gangen - det er for en god sak. Min lillebror er nemlig enda i "risikosonen", unge gutter mellom 18 og 24 er overrepresentert i statistikken hva gjelder trafikkulykker. Vi har hørt det før, verdensmesterne skal ut å kjøre. De kjører for fort, de kjører mindre pent alene enn om mamma sitter på, og de har tydeligvis en lav terskel for å kjøre i fylla. Gå gjerne inn på ssb.no, tryggtrafikk.no eller nullvisjonen sine nettsider for å finne mer statistikk. 

Bygdekulturen

Det er lite som gjør meg mer forbannet enn å lese statusoppdateringer på facebook som omhandler varsling av kontroller. Dette førte den 18 november til at jeg skrev følgende innlegg på min egen profil:

 

Lite visste jeg at dette ville gå unna som varmt hvetebrød. Til tross for at jeg valgte å gjøre innlegget offentlig allerede fra starten av, så hadde jeg aldri forestilt meg at det skulle skape et slikt engasjement og deles utover bygdegrensene. Hva var hensikten? Hvorfor skapte det irritasjon hos noen, mens andre priste seg lykkelige for at noen endelig tok til ordet og skrev en "saklig" status som denne? Jeg tror nok at mange irriterte seg over at jeg dro inn både veivesenets omstendelige tekniske kontroller, mobilbruk osv. Jeg gjorde dette av en enkel grunn. Jeg ønsket å vise hvor komplekst dette er. Egentlig så kunne jeg ikke brydd meg mindre om hva du skriver på din facebook profil, men i det du varsler en potensiell risikosjåfør - da blir jeg forbannet! Atter en gang, dette handler om de grunnleggende holdningene våre. Jeg (og trolig flere med meg) vil ha disse holdningene og denne "det skjer ikke meg" mentaliteten til livs. Det handler om oss og ferdig med det.  Jeg kan jo vise dere hva jeg fant på jodel i Flekkefjord i går:Jeg vet faktisk ikke helt hva jeg skal si om dette. En ting er sikkert, det snakkes om vår kjørekultur i distriktet. Det som slår meg, både fra disse bildene og fra diskusjoner rundt på facebook, det er at "denne gangen var det ikke en kvindøl". Javell? Rettferdiggjør det noe? Altså, dette er bare trist. Det er faktisk helt forferdelig at vi sitter bak hver vår skjerm og dømmer "andre" opp og ned, mens vi selv gjerne gjør det samme. Så hva med meg? Jeg som sitter her å skriver velvalgte ord om det å oppføre seg i trafikken. Joda, jeg skal fortelle deg det at jeg er sinnsykt opptatt av trafikksikkerhet, men det burde du skjønt for lenge siden. Det hender at jeg kjører for fort, det hender at jeg glemmer meg litt bort, det hender også at jeg kjører bil når jeg er litt for trøtt. Dette kalles menneskelige feil, eller kall det nå egentlig hva du vil for meg - men forstå at det er disse grunnleggende holdningene som er hovedproblemet. Mitt største og eneste ønske er at vi kan snakke høyt om dette. Eller som jeg skrev på facebook i går kveld: 

Mitt største ønske er at vi slutter å tenke at "det skjer ikke meg". Den kjørekulturen som finnes i Kvinesdal, er preget både av fart, alkohol og generell dumdristighet. Jeg vet hvor spennende det er med fart. Jeg vet hvilken effekt høy musikk og dundrende bass har. Selv om jeg er jente, 24 år og holder på med høyere utdannelse - så elsker jeg å kjøre bil. Allerede i ungdomstiden var noe av det beste jeg visste, å sitte i en bil med høy musikk som sladdet rundt på snøglatte veier. Bilcross er en av mine store interesser, og om jeg en gang tør - så skal jeg prøve! Jeg vet hvor spennende det er, jeg vet hvilket "rush" dere søker etter - men vær så snill å ikke gjør det med livet som innsats og på andres bekostning. Når jeg må bråbremse for å unngå å få bilen din i siden, fordi du kommer så fort ut på veien hvor jeg har vikeplikt - så gjør du meg forbannet. Når du atpåtil konkurrerer med kameraten din på veien foran meg og sperrer begge kjørefeltene - da tipper det nesten over for meg. En annen ting er når du på død og liv skal kjøre forbi meg, på vei opp Hamrebakkene - der jeg kjører i 60. Bilen din er så baktung at den gynger i lang tid etter at du treffer en liten ujevnhet i veien. Heldigvis for deg, så var bilen din så skitten at jeg ikke så skiltnummeret ditt, dessuten kjørte du fra meg før jeg kom til rundkjøringen. 

Mitt inntrykk er at dagens verdensmestere kjøper nyere og tryggere biler enn hva vi gjorde for få år siden. Det legges utallige mengder av tid og penger i disse bilene. I bygdenorge blir fort kjøretøyene en del av ungdomskulturen. Vi har lange avstander og vi har råd til å kjøpe oss biler og andre kjøretøy. Fåtallet tar høyere utdanning, noe som betyr at disse unge enten har en fast jobb eller har en relativt grei inntekt gjennom læreplassen sin. Jada, så er det sikkert noen som finansieres gjennom foreldre eller nav, men flesteparten har jobb, penger og bil. Dette bidrar også til at statistikken er høy her. La meg si det på en annen måte: det er flere skiulykker på Hovden enn i Danmark. Det kunne med fordel vært mer synlig politi her. Tenk hvor overrasket man ville blitt om det var promillekontroll i den tiden man skulle til og fra utestedene. Jeg mistenker at politiet ville hatt nok å gjøre da. Tenk om politiet kunne ta fra deg førerkortet slik at du slapp å gi fra deg livet? Tenk om Agder politidistrikt hadde øremerkede ressurser til forebygging og bekjempelse av fyllekjøring. Tenk om vi hadde hatt enda flere drosjer og dermed en større sjanse for å "slippe" å kjøre selv. Tenk om vi ble flinkere til å stå i mot gruppepresset og ta nøklene fra kameratene våre. Tenk om vi kunne snakke om fyllekjøring og generell dårlig kjørekultur rundt middagsbordet, på samme måte som vi snakker om deponisaken og svømmehallen. Tenk om engasjementet for holdningsendring hadde stått i stil med den stormen vi skapte når det var bestemt at vi skulle få denne svømmehallen. Tenk om.

Hva vet vel jeg?

Ja, hva vet vel jeg om dette. Jeg som aldri har fyllekjørt og som utgir meg for å være en bilist opptatt av trafikksikkerhet og medmenneskelighet. Jo nå skal du høre på det som skal bli en avsluttende oppsummering av min hjertesak. Jeg er sosionom og tar en master i sosialt arbeid, jeg sier ikke dette for å være "belærende" eller noe, men jeg har lest og skrevet mye om blant annet unge, atferdsendring, gruppepress og selvfølgelig også sosiale problemer. Jeg sier ikke at dette er et sosialt problem, men det er faktisk ikke langt unna. Nå har jeg også jobbet som bartender i over tre år. Senest denne helgen opplevde jeg en som kom og gav meg nøklene, slik at han kunne hente disse dagen etter. Det er ikke en fjern tanke at han kunne funnet på å sette seg i bilen dersom kvelden ikke hadde gått etter hans ønsker. Jeg vet hvor dårlig dømmekraften blir etter visse mengder alkohol. Du tror du er i stand til all verdens ting, men jeg ser at du ikke vil klare det. Jeg ser at du prøver å sjarmere og overtale, du tror at du ikke er så full - men det er du. Jeg har selv tatt meg i å tenke at "ja, men jeg kunne fint kjørt nå", men da vet jeg også at når slike tanker kommer - da har jeg drukket så mye at jeg har mistet kontrollen på meg selv. Når jeg, som er så i mot dette som jeg er - kan få sånne tanker - ja da kan alle det. Det er ikke vanskelig å tenke seg slike situasjoner, og når man står oppi det - så lurer man seg selv meg å si at "det skjer ikke meg", "det gikk bra sist gang" eller "det er jo ikke så langt".

Lister avisen skrev tidligere et innlegg, hvor en kvindøl som valgte å kalle seg "Frank" stod frem og snakket om bygdas kjørekultur. Noe ved artikkelen overrasket meg. Bare det at han ikke ønsket å gå ut med sin egen identitet overrasket meg. Samtidig så kan jeg faktisk forstå hvorfor, gjennom det han selv trekker frem og omtaler som et "gruppepress". Det er her vi må snu verden opp ned. Altså helt seriøst - når man opplever gruppepress knyttet til en livsfarlig kjørekultur, da er vi på ville veier! Vi vet alle hvor utfordrende ungdomstiden var og nå står tydeligvis dagens ungdom ovenfor helt nye utfordringer. Når man føler at man ikke kan gå ut med fullt navn for å snakke om de faktiske realitetene, da synliggjøres nye aspekter for min del. Det skal ikke være tabu å være #edrusjåfør . Vi kan ikke gjøre ungdomstiden vanskeligere ved å la dette utvikle seg videre. Det skal være greit å si nei, du skal bli sett opp til hvis du står i mot og du skal faen meg få en medalje hvis du forhindrer at folk kjører i påvirket tilstand. 

Selv om det vies størst oppmerksomhet til de yngste sjåførene, så har vi alle en jobb å gjøre. Det er ikke bare de unge og det er ikke bare fyllekjøring. Det som er, er at vi må endre holdningene våre for å unngå at vi mister flere. Så kjære alle kvindøler: Engasjer dere, snakk, lik, del og gjør hva enn kreativiteten tilbyr - vi må ta en kraftig U-sving før det er for sent!
#nullvisjonen #tryggtrafikk #kjørfint 

Skriv en ny kommentar

hits